Wondervraag
Met verbeeldingskracht voorbij een probleemsituatie kijken; zicht krijgen op een gewenste toekomst
Hoe
Werkvormen.info kan helaas nog geen audio afspelen.
Je kunt de wondervraag ook als audiofile downloaden op deze pagina.
De wondervraag kan verschillende soorten problemen als thema hebben: van geldzorgen tot en met een verstoorde organisatiedynamiek. In dit voorbeeld is onvrede over het werk het ‘probleem’. We gebruiken een inleidend aanloopje om de deelnemers de tijd te geven in de situatie te komen.
Zorg voor voldoende stoelen en vertel de deelnemers het volgende:
Ga er lekker bij zitten, doe je ogen dicht, kom even helemaal tot rust… en stel je voor:
Je bent gisteren na je werk naar huis gegaan, zoals altijd.
Je hebt eten klaargemaakt en opgegeten. Je hebt je normale avond dingen gedaan, wat kleine huishoudelijke dingetjes, misschien heb je nog wat tv gekeken, tot je op een gegeven moment hebt besloten dat het welletjes was. Tijd om te gaan slapen.
Je bent je bed in gekropen, je hebt je hoofd op het kussen gelegd en je bent na een tijdje in slaap gevallen.
En terwijl jij lekker lag te slapen, in het holst van de nacht, terwijl het overal in Nederland stil was , is er iets heel bijzonders gebeurd; iets buitengewoon uitzonderlijks zelfs.
Niemand heeft het zien gebeuren, niemand heeft het gehoord of direct gemerkt, maar op enig moment gebeurde het toch: er ging een zachte bries over het land, en er heeft zich een wonder voltrokken…
Het wonder is dat vanaf dat moment, jij je werk precies kan doen zoals je dat het liefst wil.
Héél bijzonder.
Omdat dat wonder gebeurde zonder lichtflits of donderslag en iedereen lag te slapen bleef het wonder vooralsnog helemaal onopgemerkt.
Jij bent er in ieder geval compleet doorheen geslapen, en zelfs vanochtend toen je wakker werd had je niet in de gaten dat het wonder was gebeurd, je voelde je gewoon je normale zelf. Net als altijd eigenlijk, alleen misschien net een beetje .. anders…
Ook als je jezelf in de spiegel bekijkt, zie je niet direct iets bijzonders door het wonder, en toch is je gezicht al een beetje anders.
Je ontbijt - je normale doordeweekse ontbijt, al gaat dat toch ook een beetje anders dan anders - je pakt je gewone spulletjes bij elkaar en je gaat naar je werk.
En daar merk je voor het eerst duidelijker dat er iets bijzonders aan de hand is, want er zijn direct kleine dingetjes die opvallen.
Alles is eigenlijk nog precies hetzelfde als hoe je het gisteren hebt achtergelaten toen je naar huis ging, de muren zijn niet ineens in een andere kleur geschilderd, er staat niet ineens ander meubilair of zoiets. En toch is het anders.
Je ziet je collega naar je kijken, als hij groet. Hij kijkt gewoon net als altijd, en toch anders. En van de weeromstuit reageer je zelf ook anders .
En als je op je werkplek bent aangekomen en je je werk oppakt - gewoon hetzelfde werk als gisteren - voelt het anders. Je merkt dat je met een ander gevoel op je werk zit. Je kijkt om je heen en gaat in gedachten nog eens na en dan doe je je ogen dicht en probeer je het eens goed te voelen - dat andere gevoel - hoe dat precies voelt. En als je dat even helemaal goed hebt gevoeld…mag je je ogen weer openen.
Als je wilt, deel dan eens met ons wat er door het wonder voor je veranderd is?
Nabespreken:
Vragen die je in de nabespreeking kunt stellen:
- Welke nieuwe gedachten en emoties roept de fantasie op?
- Welke verandering is gemakkelijk toepasbaar of snel te realiseren?
- Welke oplossingen dienen zich aan voor het probleem?
Variant
Afhankelijk van het centrale thema kun je meer of minder sturend zijn met de wondervraag. In ons voorbeeld gebruiken we bijna de vorm van een geleide fantasie: de zin: “(…) de muren zijn niet ineens in een andere kleur geschilderd, er staat niet ineens ander meubilair.” is heel bepalend. Je kunt de Wondervraag ook meer open laten. Zodra je op ‘het werk’ aankomt – of in de probleemsituatie –kun je abstracter zinnen gebruiken als: “Je komt binnen, je ziet dat er iets anders is. Wat is dat? Je loopt er eens heen, je kijkt eens… Ja, het is echt anders… “ Op die manier geef je deelnemers zelf alle ruimte om in te vullen.