Skip to main content
05-04-2022

Visualiseren I

Visualiseren met al je zintuigen

Hoe

Deelnemers pakken pen en papier. Laat ze ontspannen op hun stoel zitten. Wie wil mag z’n ogen dicht doen. Geef stap voor stap onderstaande instructies. De tekst per stap in dit voorbeeld is minimaal; je kunt het zelf aanvullen. En ipv met een auto, kun je de visualisatie ook met b.v. een zwembad doen.

Stap 1

Instructie: "Neem je auto in gedachten en probeer hem in detail voor je te zien. Op een schaal van 1 tot 10, hoe goed zie je hem? Schrijf op: ‘zien’, met daarachter een getal". 

Stap 2

Instructie: "De motor loopt stationair. Op een schaal van 1 tot 10, hoe goed hoor je hem? Schrijf op: ‘horen’, met daarachter een getal". 

Stap 3

Instructie: "Je staat te tanken. Op een schaal van 1 tot 10, hoe goed ruik je de benzine? Schrijf op: ‘ruiken’, met daarachter een getal". 

Stap 4

Instructie: "Je koopt in de shop een zakje drop en stopt een dropje in je mond. Op een schaal van 1 tot 10, hoe goed proef je het dropje? Schrijf op: ‘proeven’, met daarachter een getal". 

Stap 5

 Instructie: "Je gaat weer in je auto zitten. Je pakt het stuur beet en zet je voeten op de pedalen. Op een schaal van 1 tot 10, hoe goed voel je hoe zit? Schrijf op: ‘voelen’, met daarachter een getal". 

Stap 6

 Instructie: "Je rijdt de snelweg op. Je hebt haast, je bent te laat voor een afspraak en geeft flink gas. Maar dan rijd je een file in. Op een schaal van 1 tot 10: hoe goed voel je de emotie die je nu hebt? Schrijf op: ‘voelen’, met daarachter een getal". (Vraag na afloop welke emotie ze voelden, dit kun je koppelen aan gedachtecontrole en eventueel anger management)

Nabespreken op

Hoe duidelijker de beelden, en hoe hoger de scores, hoe beter ze de techniek ‘visualiseren’ beheersen. 

Bron: Rico Schuijers


Tags bij deze werkvorm:


Vragen?

Ons team staat voor je klaar!

020-422 1323
UP