Skip to main content

Teken mijn Tafel

Ontdekken hoe snel je aannames doet

Zorg dat je een tekening hebt van een tafel (download dit voorbeeld). Een tafel met wat details, zoals een bijzondere poot (poten), of vorm. Zet er maten (hxbxd) en materiaalsoort bij en bedenk waarvoor je hem wilt gebruiken, bijvoorbeeld als bijzettafel.

Laat de tekening NIET aan de deelnemers zien! Vraag hen om jou te bevragen: zij zijn meubelmakers en jij hebt ‘iets nodig voor in je huis’. Doel van de deelnemers is een tekening te krijgen die zo dicht mogelijk bij de jouwe in de buurt komt. Geef ze 5-8 minuten de tijd, dit verhoogt het belang om een beetje door te pakken.

Terwijl ze jou bevragen, noteer je op een flap een aantal van de vragen die je hoort. Waarschijnlijk staat er aan het eind een mix van vragen: open, gesloten en wellicht ook cocktail-, meerkeuze- of suggestieve vragen. ("Kun je niet gewoon even een foto sturen?")

Vergelijk de tekeningen, eerst die van de deelnemers onderling en dan hun tekeningen met die van jou.

Vraag de deelnemers hoe kan het dat er verschillen zijn? Bespreek de genoteerde vragen: welk soort vraag levert welk soort informatie op? Welk soort vragen zijn het effectiefst wanneer je als opdracht hebt ‘het plaatje van de ander’ in je eigen hoofd te krijgen? Bespreek ook het gevaar van aannames: “een bijzettafel is klein dus daar heb ik niet naar gevraagd”.

Bron: Kars Penninx


Tags bij deze werkvorm:

Categorie:
Tijd:
Groepsgrootte:
Teams:

Vragen?

Ons team staat voor je klaar!

020-422 1323
UP