Skip to main content

Stokkenoefening

Teambuildingsoefening; samenwerken

Nodig: voor iedere deelnemer een bezemsteel of stok

Hoe

Begin met een warming-up: laat 2-tallen een stok gecontroleerd over gooien: eerst langzaam, dan snel; dichtbij – veraf; met een boog – strak; verticaal - horizontaal; etc. Als iedereen warm is, start de oefening.

Zet de deelnemers in een wijde cirkel op ongeveer 2 meter van elkaar. Iedere deelnemer heeft een stok in de rechterhand. Laat ze hun rechterarm naar rechts uitsteken en hun hand op de stok leggen: ze mogen de top van de stok alleen raken met de kom van hun hand of met hun vingertoppen. De stok vastgrijpen mag dus niet. Als ze hun linkerarm strekken, mogen ze de stok van hun linkerbuurman niet raken; er moet een gat van minimaal 20 centimeter tussen zitten. Hoe groter het gat, hoe groter de uitdaging.
Hun taak is om, terwijl de stokken blijven staan, steeds 1 plek op te schuiven. Ze mogen de stokken niet vastgrijpen, maar moeten steeds hun hand er bovenop leggen. Voor iedere keer dat het lukt, krijgen ze een punt. Ze proberen dus een reeks op te bouwen. Als een stok valt, beginnen ze weer op nul. Laat ze zelf uitzoeken hoe ze werken, welke afspraken ze maken, wie de leiding neemt, etc. Zweep ze af en toe lekker op: “Vorige week had ik een groep bejaarden die het nog beter deed!”.

Nabespreken op

Leg na een tijdje de oefening stil om het over 1 of meer van onderstaande punten te hebben:

  • waar lopen jullie tegenaan; wat gebeurt er; hoe komt dat
  • hoe verloopt de besluitvorming en de communicatie
  • hoe zit het met leiderschap (het lukt alleen als iemand de leiding neemt, of krijgt)
  • link naar de praktijk van het team.

Laat ze eventueel afspraken maken over hoe ze het aan willen pakken en laat het ze nog eens proberen. 

N.B. all time record is uit najaar 2014: 104 keer!

Variant

Je kunt ook met verstoringen of afleidingen gaan werken, zoals live verslaggeven of een gesprek met een deelnemer gaan voeren. Daarmee voeg je een element van concentreren en afleiden toe.

Bron: Jos van der Steen, Actinc


Tags bij deze werkvorm:

Categorie:
Tijd:
Groepsgrootte:
Teams:

Vragen?

Ons team staat voor je klaar!

020-422 1323
UP