Skip to main content

Stoeptegel-oefening

Teamopdracht die alleen lukt als je buiten de gebaande paden gaat.

Hulpbestand

Download hier het patroon met de juiste looproute

Hoe

Leg vellen op de vloer zoals in de illustratie (links) staat. Laat de deelnemers rond de figuur staan en geef ze de volgende instructie: “Jullie doel is om van het startpunt (het onderste vel) naar het eindpunt (het bovenste vel) te komen. Jullie mogen alleen horizontaal (links - rechts) of verticaal (vooruit - achteruit) bewegen; niet diagonaal. Let op: er is maar 1 juiste looproute! Ik ben de enige die die route kent. Eén van jullie begint: als hij een foute stap zet, zeg ik ‘fout’ en is hij af. Dan begint een ander van voren af aan. Net zo lang tot jullie de route gevonden hebben. Duidelijk? Begin maar.”
Let op: als begeleider zeg je het alleen als ze het fout doen (je zegt dus niet “Goed”). De groep loopt vast tussen stap 7 en 8; dan wordt het spannend. Laat je niet verleiden om hints te geven; als je bv hint dat ze out of the box moeten denken, geef je teveel weg. Ze zullen je hoogstwaarschijnlijk vragen of er wel een juiste looproute is; daarop zeg je alleen ‘ja’.
Let op hoe ze overleggen, naar wie wel en naar wie niet geluisterd wordt, wie er dominant is, wie stil, wie het opgeeft, wie solistisch te werk gaat, wie om overleg vraagt, etc.
Op een gegeven moment valt het muntje en lossen ze het vlot op.

Nabespreken op

  • Aannames: er ligt een kader en dus blijf je daarbinnen
  • Communicatie en interpretatie
  • Samenwerking
  • Out of the box denken

Variant

Je kunt dit ook met twee teams tegelijk doen, met twee figuren op de vloer, en twee begeleiders. Doe de instructie plenair en voeg er een wedstrijdelement aan toe: het team dat het het snels doet, wint? Observeer hoe de teams overleggen (doen ze dat bv op zo’n manier dat het andere team het niet hoort; worden ze boos op elkaar; etc.) En kijk of de teams onderling contact hebben (wat mag), of ze overleggen en/of bij elkaar afkijken.

Bron: Richard Gerringa


Tags bij deze werkvorm:


Vragen?

Ons team staat voor je klaar!

020-422 1323
UP