Skip to main content
05-04-2022 star |vraagtechniek |10

STAR-interviewtechniek

STAR-techniek, los van de werkpraktijk van de deelnemers

Hoe

De acteur speelt een treinconducteur die tijdens zijn dienst een incident heeft meegemaakt; de groep probeert daarvan een STAR te maken. Maak vier subgroepen. Elke groep doet één letter van de STAR. Ze krijgen 3 minuten om een aanpak te bedenken. Iedere groep mag 4 minuten vragen stellen. Bespreek na iedere letter kort na. Pas als de STAR klaar is, uitgebreid nabespreken.

Het verhaal van de conducteur
Bij een kaartcontrole midden op de dag, traject Leiden - Haarlem, trof ik een slapende vrouw, zo te zien een dakloze, in een wagon, waarin ongeveer vijftien mensen zaten. Aangezien ze deed alsof ze niet wakker kon worden, heb ik haar op een gegeven moment een duwtje met mijn pen gegeven. Ze werd direct bijzonder agressief, begon te schreeuwen en met haar armen te maaien. Een paar kinderen werden bang en begonnen te huilen. Een oude meneer, twee banken verderop, riep tegen haar dat ze zich een beetje moest gedragen, waarop zij nog harder begon te gillen. Tegen mij zei hij dat ik moest optreden. Ik vroeg hem om zich er niet mee te bemoeien en probeerde haar te kalmeren. Ik zei dat ze kalm moest doen en gaan zitten, maar dat deed ze niet. Sterker nog, ze pakte haar tassen en begon daarmee te zwaaien. Ik weet dat de instructie is dat wij in dergelijke gevallen niets moeten doen en de spoorwegpolitie moeten bellen, maar met het oog op de veiligheid en de rust in de trein, heb ik toen haar arm gepakt, die op haar rug gedraaid (judotechniek) en haar zo naar het balkon gebracht. Omdat ze vreselijk tekeerging en me probeerde te bijten, ben ik op haar gaan zitten. Mijn collega belde de spoorwegpolitie, die haar in Haarlem uit de trein heeft gehaald. Vervolgens heeft zij een aanklacht tegen mij ingediend wegens mishandeling.

De acteur gaat spaarzaam met zijn informatie om en reageert alert op het soort vragen dat er gesteld wordt: op gesloten vragen met ‘ja’ of ‘nee’, op open vragen door meer informatie te geven en pas bij echt doorvragen komt het hele verhaal eruit.

Nabespreken op

  • Hebben jullie alle informatie eruit gekregen; is jullie deel van de STAR rond?
  • Vraagtechniek: het soort vragen dat gesteld wordt.
  • Aansluiten bij ander of de eigen lijn volgen

Leestip

De STAR-methode. Selecteren, beoordelen en ontwikkelen van talent. Wanda Kraal, Saartje van den Heuvel, van Duuren management, 2009.

Bron: Robert Stegeman


Tags bij deze werkvorm:

Tijd:
Groepsgrootte:
Teams:

Vragen?

Ons team staat voor je klaar!

020-422 1323
UP