Skip to main content

Samenwerken

Korte samenwerkingsoefening met wedstrijdelement

Nodig

Pennen, geprepareerde getallenvellen (gebruik dit handige invul-vel)

Hoe

Maak 3-tallen. Geef ieder team 1 pen en 1 vel met daarop, kriskras door elkaar, de getallen 1 tm 60. Zorg dat ze het vel omgekeerd houden!  Wat de deelnemers niet weten is dat de oneven getallen op het linker deel van het vel staan en de even getallen op het rechter deel.

Instructie deelnemers

"Op het vel staan kriskras door elkaar de getallen 1 tm 60. Op mijn teken draaien jullie het vel om en gaan jullie alle getallen verbinden, beginnend bij 1. Zet de pen op de 1 en trek een lijn naar de 2, dan naar de 3, de 4, etc. Jullie hebben 2 minuten de tijd; kijken wie het verst komt. Zijn jullie er klaar voor? Draai je formulier om en... Go!"

Ronde 1

Loop rond en jut de deelnemers een beetje op: "Dit team is al bij 30!". Na 2 minuten roep je: "Pennen van het papier!" Stel de winnaars vast: "Wie is boven de 20 gekomen? Wie boven de 30? Wie boven de 40, 45, etc?" Feliciteer de winnaars en geef ze een applaus of klein cadeautje (zak pepernoten).
Vraag hoe het ging met de samenwerking.

Ronde 2

Kondig aan dat ze het nog een keer gaan doen en stel de volgende vraag: "Wie gaan er dingen anders doen?"
Geef de deelnemers 1 minuut om een nieuwe aanpak te bedenken en deel ondertussen nieuwe vellen uit (identiek aan die van ronde 1). Zorg dat ze het vel omgekeerd houden! .
Instructie ronde 2: "Jullie hebben weer 2 minuten. Als je klaar bent, geef dan even een gil, de rest gaat gewoon door. Zijn jullie er klaar voor? Draai je formulieren om en... Go!"
Waarschijnlijk doen de teams het nu een stuk beter en halen meerdere teams de 60 binnen de 2 minuten.

Na 2 minuten roep je: "Pennen van het papier!" Stel eerst de winnaar vast: "Wie is boven de 30 gekomen? Wie boven de 40? Wie boven de 45, etc?" Feliciteer de winnaars (applaus of een zak pepernoten).

Nabespreken

  • Wat was het verschil tussen de eerste en de tweede keer?
  • Hoe hebben jullie het aangepakt?
  • Hoe ging de voorbespreking?
  • Is iedereen optimaal benut? Hoe kwam dat?

Bron: Erik Grul, Motion Training


Tags bij deze werkvorm:

Tijd:
Groepsgrootte:
Teams:

Vragen?

Ons team staat voor je klaar!

020-422 1323
UP