Skip to main content
08-08-2022 5

Regen Maken

Verstilde concentratie; op een rustige manier energie opwekken

Hoe

De deelnemers staan in een kring om de spelleider heen. De spelleider zegt: we gaan regen maken. Hij vraagt hun om goed te luisteren.
Hij legt uit dat hij de cursisten steeds een voor een aankijkt en dan iets voordoet. Degene die aangekeken wordt, doet hem na en gaat daarmee door totdat de spelleider hem weer aankijkt. De spelleider gaat steeds de hele kring rond in dezelfde volgorde. Bij het laatste rondje gebaart hij dat de cursist moet stoppen met wat hij/zij doet. Het is handig om van tevoren het teken daarvoor met de deelnemers door te nemen en uit te leggen dat ze dan moeten stoppen en stil zijn. Vraag de mensen ook om tijdens de oefening niet te praten.
Start: stilte en concentratie
Stap 1: de wind stijgt op; de spelleider wrijft in zijn handen, de cursisten doen één voor één mee.
Stap 2: de eerste regendruppels; de spelleider knipt met zijn vingers (middelvinger/duim), linkerhand, rechterhand, in rustig tempo.
Stap 3: een echte regenbui; de spelleider slaat met zijn handen op zijn benen rechts-links in iets hoger tempo.
Stap 4: storm; de spelleider stampt met zijn voeten op de grond in hoog tempo.
Stap 5: = stap 3: de storm wordt weer een bui; handen op benen dus.
Stap 6: = stap 2: bui neemt af; knippen met vingers.
Stap 7: = stap 1: de bui stopt, het waait weer; wrijven in de handen.
Stap 8: = het stopteken dat de spelleider van tevoren heeft afgesproken: de wind gaat liggen. De cursisten stoppen één voor één.
Als de stilte is weergekeerd, houdt de spelleider de stilte even aan en vraagt dan aan de deelnemers of ze de regenbui gehoord hebben.

Varianten

  • na stap 3 kan er een stap toegevoegd worden: de spelleider slaat in hoog tempo met vlakke handen op zijn borst. Die stap komt dan ook bij het afbouwen weer terug.

Bron: Lisette van Oosterhout.


Tags bij deze werkvorm:

Tijd:
Groepsgrootte:
Teams:
Energizer:

Vragen?

Ons team staat voor je klaar!

020-422 1323
UP