Skip to main content
28-07-2022 vraagtechniek |15

Raterale Raadsels

Bizarre raadsels om vraagtechniek te oefenen

Hoe

Leg de groep een situatie/raadsel voor en zorg dat je eindigt met de vraag: "Wat is er aan de hand ?" of "Wat is gebeurd?" De groep bevraagt jou. Ze bepalen zelf wie, wanneer, hoeveel vragen stelt. Let op of mensen naar elkaar luisteren, of ze doorvragen op wat ze al weten en of er wordt samengevat.

Raadsel 1:

Een man woont in een flat op de 13-e etage en gaat elke ochtend met de lift naar beneden om naar zijn werk te gaan. Als hij uit zijn werk komt neemt hij de lift naar de 7-e etage en gaat via de trap verder naar boven. Behalve als het de hele dag regent; dan gaat hij helemaal met de lift naar boven. Wat is er aan de hand?
Oplossing: de man heeft dwerggroei en kan niet hoger reiken dan het knopje van de 7-e etage. Als het regent neemt hij zijn paraplu mee en kan hij bij het knopje van de 13-e.

Raadsel 2:

Een vrouw ligt dood in een greppel met een hand bij haar oor. Een eindje verder ligt een stuk hout. Wat is er gebeurd?
Oplossing: de vrouw gooide in het open veld een boemerang weg. Op dat moment ging haar telefoon en zij nam op. Zonder dat ze er erg in had, kwam de boemerang terug en raakte haar aan het hoofd. Bewusteloos viel ze in de greppel, waar ze in 5 cm water verdronk.

Raadsel 3:

Een naakte man staat bovenop een berg met een stuk hout in zijn handen. Wat is er gebeurd?
Oplossing: de man is een ballonvaarder. Hij zat met meerdere mensen in een ballon. De ballon begon hoogte te verliezen en dreigde neer te storten. Eerst gooiden ze alle ballast over boord, inclusief alle kleding. Daarna trokken ze lucifers; wie de kortste lucifer trok moest uitstappen.

Nabespreken op

  • open, gecombineerde en gesloten vragen
  • LSD (luisteren, samenvatten, doorvragen)
  • Luisterden mensen naar elkaar?
  • Werd er doorgevraagd of volgden mensen hun eigen spoor?
  • Gevoel versus denken

Bron: Stephan de Laat


Tags bij deze werkvorm:

Thema:
Tijd:
Groepsgrootte:
Teams:

Vragen?

Ons team staat voor je klaar!

020-422 1323
UP