Piep - niet naar de Inhoud
Laat de emotieballon leeglopen: blijf uit de inhoud!
Hoe
Instructie: "De acteur vertelt dadelijk een verhaal met een duidelijke emotie. Iedere keer als hij stopt, reageert één van jullie met een vraag, een samenvatting of een gevoelsreflectie. Alles mag, als je maar niet met een oplossing of een tip komt. Doe je dat wel, dan roep ik "Piep!" en probeer je het nogmaals".
De acteur start met een eerste verhaaltje, bv vol frustratie over zijn baas: "Ik ben helemaal klaar met Piet!". Vervolgens houdt hij zijn mond, kijkt een deelnemer aan en wacht op een reactie. Na een reactie voegt hij een paar zinnen toe en stopt weer, zodat een andere deelnemer kan reageren, enz.
Als iemand met een tip of oplossing komt, zegt de trainer PIEP! en probeert dezelfde deelnemer het nogmaals. Begeleid hem of vraag andere deelnemers hem te helpen.
'Goede' reacties beloont de acteur door meer te vertellen of dingen te beamen: "Ja, ik ben boos".
Naarmate de reacties beter worden, laat de acteur zien dat zijn emotieballon langzaam leegloopt en dat hij klaar is om naar de inhoud te gaan. Stop dan, of laat de acteur een nieuw verhaal starten, met een nieuwe emotie.
Mogelijke verhaaltjes voor de acteur:
- moedeloos over zijn therapie: "Ik weet niet of ik hier ooit vanaf kom".
- verbijsterd over het gedrag van een collega: "Snap jij dat nou?!"
- bezorgd over een gesprek met een hyptheekadviseur: "Hoe moet ik dat nou aanpakken?!"
Varianten:
Je kunt de reacties vooraf specificeren en beperken:
- deelnemers mogen samenvatten en doorvragen
- ze mogen alleen gevoelsreflecties geven
Voordelen
- Speels oefenen met het geven van reflecties
- Bewust worden hoe snel we de inhoud induiken
Variant
Iedere keer dat de acteur stopt met vertellen, zoekt hij oogcontact met specifiek één deelnemer, die vervolgens moet reageren.