Skip to main content
08-08-2022 modelverkenners

Met Stijl op Vakantie

Modelverkenner, geschikt voor alle gedragsmodellen (Roos van Leary; Communicatiestijlen; Disc; etc.)

Hoe

Nadat je het model hebt uitgelegd, kondig je aan dat je met het model op vakantie gaat. Als voorbeeld hanteren we de Communicatiestijlen van GITP: Dominant, Expressief, Beschouwer en Coöperatief.
 

Stap 1: DE STIJLEN OP HUN BEST

Instructie deelnemers: "Stel je voor, jullie gaan met een vriendengroep op vakantie en iedere vriend uit het groepje is kenmerkend voor één stijl. Jullie zitten aan tafel en het onderwerp vakantie komt ter sprake. Wat is dan de kwaliteit van de Dominant?" (de deelnemers antwoorden iets als: "Die zegt waar we naar toe gaan!") Vraag direct aan de groep: "Dus Dominanten, waar gaan we heen?" Verschillende Dominanten roepen bestemmingen, zoals Turkije, Curacao, etc.
Vervolgens doe je hetzelfde met een volgende stijl (bv de Beschouwer): eerst vraag je naar de kwaliteit van de Beschouwer (er worden dingen gezegd als: "Gestructureerde aanpak") en vervolgens vraag je de Beschouwers onder de deelnemers: "Dus Beschouwers, wat moet er allemaal gestructureerd worden om deze reis een succes te laten zijn?" Verschillende Beschouwers zeggen dingen als: "Eerst moet ik het budget weten; hoe lang kunnen we eigenlijk weg, etc"
Doorloop dezelfde stappen met de andere stijlen.

Stap 2: DE STIJLEN ONDER DRUK 

Leg uit dat als mensen onder druk komen te staan, hun kwaliteiten kunnen doorslaan in hun valkuil.
Instructie deelnemers: "Stel, we zijn nu een paar dagen op vakantie. Het weer valt tegen en we slapen slecht door de bedden. Daardoor worden we wat prikkelbaar en gaan we ons aan elkaar ergeren. Ieders valkuil komt tevoorschijn. Wat zouden deze valkuilen zijn en waarom ergert een ander zich daaraan?"
Vraag eerst aan de groep wat valkuilen kunnen zijn van de Dominant; er worden dingen geroepen als: "Die gaat lopen drammen en luistert niet meer naar anderen!" Vraag vervolgens welke stijlen de meeste moeite hebben met dat gedrag: "Waarom ergert een Coöperatief zich daar aan? En waarom een Expressief, etc."

Doorloop dezelfde stappen met de andere stijlen.

Bron: Simone Valk


Tags bij deze werkvorm:

Categorie:

Vragen?

Ons team staat voor je klaar!

020-422 1323
UP