Skip to main content

Meeveren IV, De Pen

Bewustworder over omgaan met weerstand, strijd negeren en meeveren

Hoe

Maak tweetallen (A, B) en laat ze samen een pen tussen hun wijsvingers vasthouden. Geef ze de volgende instructie: “Zorg dat jij aan de overkant komt, dus bij de muur achter de ander. De pen mag niet op de grond vallen; als hij toch valt begin je van voren af aan”.

  • Als A en B allebei duwen, gaat het mis en valt de pen op de grond: een metafoor voor een gesprek waarin beide partijen hun zin doordrijven en/of aanvallend zijn.
  • Als A de kracht van B op de pen opvangt en meebeweegt door naar achteren te lopen, blijkt al snel dat niet B degene is die leidt, maar A: A bepaalt waar B naartoe gaat. Dit is een metafoor voor een gesprek waarin de één aanvalt, de ander strijd negeert, meeveert en daarmee de situatie indirect beheerst.
  • Eventueel ontdekken ze dat ze zelfs allebei hun doel kunnen behalen, door eerst naar de muur van A te gaan en daarna naar de muur van B.

Zet tussendoor stop, vraag hoe het gaat en wat ze aan het doen zijn. Het antwoord is dan meestal: 'ik probeer de ander naar de andere kant te duwen, maar dat lukt niet'. Conclusie: duwen werkt niet. Nodig ze uit om iets anders uit te proberen.

Als er een team is dat er wel in geslaagd is, vraag je ze hoe ze het aangepakt hebben. 

Nabespreken op

  • omgaan met weerstand

Leestip

Een model waarin helder beschreven wordt hoe met weerstand om te gaan, staat op pp. 201-204 van Leidinggeven doe je Zo! Wegwijzer voor resultaat- én mensgerichte managers . Wanda Kraal en Tanja Smid, van Duuren Management, 2013.

Bron: anonymus


Tags bij deze werkvorm:


Vragen?

Ons team staat voor je klaar!

020-422 1323
UP