Skip to main content
08-08-2022 30

Het Forum: U Vraagt, Wij Draaien

Kijk maar hoe anderen jouw casus aanpakken

Stap 1

Inventariseer de leervragen van de deelnemers, zonder daar op door te vragen (b.v. 3 deelnemers willen oefenen met 'nee' zeggen, 4 met boze klanten en 2 met doorvragen).

Stap 2

Kies een eerste oefendoel, b.v. omgaan met boze klanten. Vraag de 4 inbrengers wat ze daarin willen oefenen. Maak samen met hen één casus waar ze zich in kunnen vinden:(b.v. een casus uit zorg) deze cliënt is boos omdat hij zijn vrouw, die hij gisteravond naar het ziekenhuis gebracht heeft, vanochtend vastgebonden in bed aantrof.

Stap 3

De inbrengers nemen plaats op het ‘forum’ (een paar stoelen naast elkaar). Zij gaan de casus niet zelf doen! Dat doen andere deelnemers voor ze. Het oefenen gaat in de carroussel vorm: één cursist begint, de anderen zitten aan de zijkant.

Stap 4

Kondig aan dat de acteur dadelijk alle vormen van boos gaat spelen, die bij Stap 2 beschreven zijn; de anderen kunnen laten zien hoe ze daar mee omgaan.

Stap 5

De acteur begint met een eerste vorm van boos gedrag en oefent dat met een paar cursisten. Bespreek dit steeds met het forum na: wat zag je je collega doen; wat werkte; etc. Eén voor één speelt de acteur de situaties.

Stap 6

De inbrengers mogen desgewenst de aanpak die hen het meest aanspreekt, zelf nog een keer uitproberen.

Doorloop dezelfde stappen met de andere oefendoelen die je geïnventariseerd hebt; het forum wordt dus steeds door andere inbrengers bemand.

Bron: Lisette van Oosterhout


Tags bij deze werkvorm:

Tijd:
Groepsgrootte:
Teams:

Vragen?

Ons team staat voor je klaar!

020-422 1323
UP