Skip to main content
29-07-2022 10

Fruitmandje

Hilarische stoelendans

Hoe

De deelnemers zitten in een kring op stoelen. De spelleider geeft iedereen een fruitnaam. Het maakt niet uit als meerdere spelers dezelfde fruitnaam hebben.
Vervolgens legt de spelleider de bedoeling van het spel en de spelregels uit: dadelijk gaat één van jullie (A) in het midden staan. Hij moet proberen een stoel te veroveren. Hij heeft daartoe vijf commando’s ter beschikking. Als er een commando wordt gegeven, moet je van je plaats afgaan, maar een beetje vals spelen mag.... Wie blijft staan is ‘af’ en moet in het midden. Eerst gaat de spelleider zelf even in het midden staan om de deelnemers te laten oefenen met de commando’s.; eerst langzaam, dan sneller. Dan wijst hij een vrijwilliger aan om zijn plaats in te nemen; diens stoel wordt uit de kring gehaald.
Let wel: dit is een wild spelletje. De spelleider moet de veiligheid in het oog houden.

De commando’s

  • A steekt met zijn linkerhand één of meerdere vingers op: alle spelers schuiven evenzoveel stoelen naar links op.
  • A steekt met zijn rechterhand één of meerdere vingers op; alle spelers schuiven evenzoveel stoelen naar rechts op.
  • A wijst iemand aan en telt razendsnel tot tien: in die tijd moet die speler zijn fruitnaam driemaal noemen.
  • A noemt een paar fruitnamen op en vervolgens wisselen die spelers van stoel, bijvoorbeeld ‘Alle druiven, appels en mango’s NU van plaats verwisselen!’
  • A roept ‘fruitsapje’: alle spelers staan op, lopen een rondje om hun stoel en gaan weer zitten.

Varianten

  • A kan ook een selectie maken door vragen te stellen die te maken hebben met het thema van de bijeenkomst, zoals bij een training ‘klantgericht handelen’: ‘iedereen die wel eens een klant heeft afgesnauwd’ of ‘iedereen die de telefoon wel eens meer dan vier keer laat overgaan’.
  • A kan ook andersoortige, meer ludieke vragen stellen, zoals ‘iedereen die wit ondergoed aan heeft’ of ‘iedereen jonger dan 35’ of ‘iedereen met bruine schoenen’, enzovoort.

Bron: Johan Koeleman.


Tags bij deze werkvorm:

Tijd:
Groepsgrootte:
Teams:
Energizer:

Vragen?

Ons team staat voor je klaar!

020-422 1323
UP