Skip to main content
05-04-2022 feedback |10

Feedback: Positief versus Negatief

Het verschil tussen positieve bekrachtiging en kritiek

Hoe

Vraag twee deelnemers (A en B) om de gang op te gaan. Instrueer de anderen: "Ik ga A en B vragen om iets op het bord te tekenen: A een zwerver en B een leeuw in de dierentuin. Jullie mogen bij A alleen maar positieve dingen zeggen, dingen als ‘wat teken je dat helder’ of ‘wat doe je dat leuk’ of ‘wat kun jij goed tekenen’ enz. Maar doe dit niet al te opvallend, het moet natuurlijk blijven. Bij A raden jullie uiteindelijk ook zeker wat het is. Daarna komt B: bij hem zeggen jullie alleen maar negatieve dingen: ‘wat onduidelijk’, ‘ik snap echt niet wat je bedoelt’, ‘dat kan alles zijn’ enz. Bij B raden jullie niet wat het is. Dus ook al weet je het, je zegt dat je het niet weet en dat komt omdat hij het niet goed tekent".
Instrueer A en B op de gang: "Jullie gaan om de beurt voor de groep een tekening op het bord maken. A een zwerver, B een leeuw in de dierentuin. De groep moet raden wat het is. Je mag er niet bij praten. A begint, B wacht op de gang tot ik hem roep.

Bij A is de kans groot dat de sfeer fantastisch is en dat je hem ziet groeien en glunderen van alle positieve opmerkingen. Bij B is de kans groot dat de sfeer naar wordt en dat je hem steeds meer in elkaar ziet zakken en/of defensief worden. De andere deelnemers zullen dit ook sterk ervaren.
Laat A en B ieder niet langer dan drie minuten aan de beurt. Leg direct nadat B klaar is aan A en B uit wat er met de groep was afgesproken. Laat ze stoom afblazen en bespreek daarna na.

Deze oefening is voor B niet erg prettig is; het kan een overweging zijn om voor die rol iemand te kiezen die tegen een stootje kan.

Nabespreken op

  • Aan A en B: wat hebben jullie ervaren?
  • Aan de andere deelnemers: wat zagen jullie gebeuren?
  • Positieve bekrachtiging versus kritiek
  • Relatie met feedback

Bron: Annet Kalsbeek


Tags bij deze werkvorm:

Thema:
Tijd:
Groepsgrootte:
Teams:

Vragen?

Ons team staat voor je klaar!

020-422 1323
UP