Skip to main content
05-04-2022 5

Een kijkje-in-de-keuken van de acteur

De acteur geeft een inkijkje in zijn professionele keuzes en overwegingen

Hoe

Soms trekt een deelnemer ineens de werkwijze of integriteit van de acteur in twijfel: “Toen ik tijdens het rollenspel moest lachen, werd je boos, maar bij Piet deed je niks!” Omdat zijn geloofwaardigheid in het geding komt, legt de acteur zijn professionele keuzes uit, b.v. : “Ik zag ook dat Piet lachte. Ik heb daar niet op gereageerd omdat ik vermoedde dat het door de oefensituatie kwam”.
Ook kan het gebeuren dat een deelnemer alles ‘goed’ heeft gedaan, maar de acteur toch niet mee is gegaan, b.v. omdat afgesproken is dat dit personage sowieso niet reageert; als dat vragen oproept bij deelnemers, kan de acteur met een kijkje in de keuken zaken ophelderen.

Wanneer

  • Als het om wat voor reden dan ook nodig is dat de acteur inzicht biedt in zijn professionele keuzes. Spaarzaam gebruiken!

Voordelen

  • Het maakt het oefenmateriaal transparant.
  • Het neemt onduidelijkheid weg.

Let op

  • Ga hier spaarzaam mee om en pas het alleen toe wanneer het nodig is, want voor je het weet gaan deelnemers voortdurend kijken hoe de acteur zijn werk doet, wat afleidt.
  • De acteur doet dit niet om zich te verontschuldigen voor zijn gedrag in de simulatie of om te discussiëren over het verloop van de simulatie.

Bron: anonymus


Tags bij deze werkvorm:

Tijd:
Groepsgrootte:
Teams:

Vragen?

Ons team staat voor je klaar!

020-422 1323
UP