Skip to main content
XS SM MD LG XL XXL XXXL

De Woestijn

Je eigen doel loslaten en aansluiten bij de ander; contact maken

Hoe

Deze oefening is ook bekend als "Gasoline Jack". Instructie deelnemers: "Je rijdt met je gezin door de woestijn. Opeens kom je zonder benzine te zitten. Er is niets in de buurt en er komen geen auto’s voorbij; dus één van jullie zal op zoek moeten naar benzine. Jij besluit het te doen. Na 1,5 uur lopen kom je bij een benzinepomp. Net op tijd, want over 1,5 uur wordt het donker. Maar er is een probleem: er staat een bordje met ‘closed’ op de deur. Omdat de nood hoog is, ga je toch naar binnen. Daar tref je de pomphouder, die zowaar Nederlands spreekt. Hoe ga je dat aanpakken?"
De acteur is de pompbediende: Gasoline Jack. Zijn belang is steeds minstens zo groot is als dat van de deelnemer: zijn vrouw is net bij hem weg; zijn koelkast is kapot en al zijn voorraad bedorven; zijn kameel is dood; enz. Alleen als de deelnemer bij hem aansluit en echt oog heeft voor zijn belang, is hij bereid om naar het belang van de deelnemer te kijken. De acteur is kritisch: als de deelnemer een trucje toepast, krijgt hij niets.

De deelnemers gaan naar de gang en komen één voor één binnen. Elke scène duurt 2 à 3 minuten. Wie geweest is, blijft in de ruimte en kijkt naar de anderen. Alles wordt op video opgenomen en na afloop gezamenlijk bekeken.

Nabespreken op

  • Algemeen: waar gaat deze oefening over?
  • Individueel: wat heb je ervaren?
  • Contact maken
  • aansluiten bij de ander versus je eigen lijn volgen.

Bron: Sandor Barsony


Tags bij deze werkvorm:


Vragen?

Ons team staat voor je klaar!

020-422 1323