Skip to main content

Hoe

Maak een binnen- en een buitenkring (zie illustratie).
Instructie deelnemers: “Stel, een collega kwam vanochtend flink te laat bij een vergadering waarin zijn inbreng gewenst was. Hij verontschuldigde zich, maar toen jij vroeg wat er gebeurd was, reageerde hij fel: “Ga je me nou controleren? Je bent mijn baas niet!”. Je hebt het erbij gelaten, maar zijn reactie zit je niet lekker. Je hebt besloten hem daar feedback op te geven; niet op het te laat komen, maar op zijn felle reactie. Schrijf op hoe je hem feedback kunt geven volgens het 4-G model. We gaan het zo oefenen”.
Ronde 1: Gedrag
Instructie: “De binnenkring geeft in stapjes feedback aan de buitenkring. Eerst alleen de G van Gedrag. Die doen we een paar keer, waarbij de binnenkring steeds doordraait. Mensen in de buitenkring, let goed op of bij deze G het Gedrag concreet en duidelijk is. Je hoeft niet te reageren, maar als je iets niet snapt, vraag je om toelichting”.

Als trainer sta je in het midden. Let goed op en geef tussendoor extra instructie. Laat de binnenkring 2 of 3 keer doordraaien, zodat deze G goed ingetraind wordt.


Ronde 2: Gevoel
Idem als ronde 1, alleen spreekt de binnenkring nu alleen het Gevoel uit.


Ronde 3: Gevolg
Idem met het Gevolg.


Ronde 4: Gewenst
Idem met Gewenst.


Ronde 5: 4 G-s
Laat ze nu de feedback in z’n geheel geven.


Laat de buitenkring de hele exercitie herhalen met de binnenkring. Dat kan met dezelfde casus, je kunt ze ook een andere casus geven.

Bron: Hidde Santman, GITP.


Tags bij deze werkvorm:


Vragen?

Ons team staat voor je klaar!

020-422 1323
UP