Skip to main content

De Stoel

Contact maken, aansluiten, je eigen doel loslaten

Hoe

Maak subgroepen van 3 à 4. Plaats een lege stoel voor de subgroepen.
Instructie deelnemers: "De acteur gaat dadelijk in de stoel zitten. Aan jullie de opdracht om hem daar uit te krijgen, zonder hem aan te raken. De acteur zal in eerste instantie niet op willen staan, maar het is zeker mogelijk om hem uit de stoel te krijgen. Neem een paar minuten om in je subgroep een aanpak te bedenken".
Als de acteur gaat zitten, start het spel. Wijs een groep aan en laat ze een tijdje hun gang gaan: het kan heel goed gaan, maar het gebeurt ook dat mensen trucjes toepassen, door elkaar heen praten, geïrriteerd raken, etc. Neem eventueel een time-out om te bespreken hoe het gaat. Laat om de paar minuten een andere subgroep het proberen.

Acteursinstructie:
Bedenk voor jezelf twee krachtige, niet alledaagse redenen om in de stoel te willen blijven, b.v. dit is de enige stoel in de ruimte die jou een gevoel van controle geeft en daarnaast vermoed je dat je uit je broek bent gescheurd. Aanvankelijk geef je korte antwoorden en hou je afstand. Pas als ze echt contact maken en zich in jou verdiepen, ontspan je en ga je wat meer vertellen. Geef niet in één keer alles weg, maar wees ook niet flauw in het achterhouden van informatie. Tijdens het spel kun je de deelnemers eventueel een spiegel voorhouden door feedback te geven, b.v.: "Ik heb het gevoel dat jullie een trucje toepassen om mij uit die stoel te krijgen". Wees wel bereid om de stoel op te geven.

Nabespreken op

  • wat werkt, wat niet?
  • wat merkte je bij jezelf?
  • waar gaat deze oefening over?
  • wat vraagt het van je om contact te maken?
  • aansluiten versus je eigen lijn volgen.

Bron: Sandor Barsony.


Tags bij deze werkvorm:

Categorie:
Tijd:
Groepsgrootte:
Teams:

Vragen?

Ons team staat voor je klaar!

020-422 1323
UP