Skip to main content

De Poppenkast

Oefenen in emotioneel afstand houden. Leren dat gedrag als instrument ingezet kan worden

Hoe

De cursist gaat op een stoel zitten. Vraag hem om te ontspannen en te kijken naar het gedrag dat de acteur gaat neerzetten. Het gedrag van de acteur zal intimiderend, grillig en heftig zijn. De cursist mag niet reageren, ook niet als de acteur hem daarom vraagt. Hij kijkt als het ware naar Jan Klaassen in de poppenkast.
De acteur vertoont verschillende vormen van gedrag: hij dreigt, smeekt, daagt uit, doet zielig, beledigt, enz.
Na ± 1 minuut vraag je de cursist wat hij heeft waargenomen en of het hem gelukt is afstand te bewaren. Als dat laatste maar ten dele gelukt is, vraag je hem om meer op zijn ontspanning en houding te letten. Vraag ook door op inzicht: herken je dat de acteur emoties, teksten en gedragingen als instrument inzet om een doel te bereiken? Herhaal de oefening totdat de cursist het gedrag van de acteur neutraal en ontspannen kan waarnemen.
Eventuele vervolgstap: als de cursist het door begint te krijgen en er aan toe is, mag hij de acteur aanmoedigen om er nog een schepje bovenop te doen. Hij regisseert als het ware zijn eigen poppenkast met kreten als: ‘Yes, laat gaan, kom maar op, whaauwh’. De acteur volgt de aanmoedigingen, waardoor het spel steeds grotesker wordt en de inhoud wordt opgeblazen en/of overslaat in kolder.

Wanneer

  • In trainingen ‘Omgaan met agressie’ of ‘Omgaan met grote emoties’.
  • als een cursist geen emotionele afstand kan bewaren, of sterk wordt meegetrokken in de emotie van de ander.

Bron: Thijs Lenders


Tags bij deze werkvorm:

Tijd:
Groepsgrootte:
Teams:

Vragen?

Ons team staat voor je klaar!

020-422 1323
UP