Skip to main content

De Modellen Catwalk

Modelverkenner: de acteur showt als een mannequin gedragsstijlen. Geschikt voor ieder model.

Hoe

Zet de deelnemers langs een denkbeeldige catwalk. Leg uit dat de acteur dadelijk als een mannequin het model gaat showen dat je in je training gebruikt: "We hebben het over ABC-gedrag gehad; onze acteur slash mannequin zal die stijlen nu aan jullie demonstreren. Kijk toe en reageer niet, ook niet als hij iets tegen jou zegt".

De acteur loopt langzaam naar het uiteinde van de catwalk en weer terug. Hij laat per loop, één stijl van het model zien. Bij iedere stijl past hij zowel verbaal als non-verbaal zijn gedrag aan: woordkeuze, mimiek, houding, toon, gebaren en afstand. Hij  richt zich niet direct rechtstreeks tot de deelnemers langs de catwalk maar zorgt ervoor dat het gedrag wel van alle kanten te bekijken is. Het werkt het beste als de acteur net als een mannequin een paar keer rond draait en zich rustig laat bekijken. Voor de deelnemers moet duidelijk blijven dat ze mogen toeschouwen zonder dat ze hoeven te reageren.

Qua inhoud, speelt de acteur een herkenbare situatie uit de praktijk van de deelnemers waarbinnen de gedragsstijlen goed te demonstreren zijn. Denk bijvoorbeeld aan een klant die een artikel komt ruilen, een fietser die bekeurd wordt, of een exit gesprek (acteur is ontslagen en reageert met verschillende emoties).
 

Nabespreken op

  • De verschillende gedragsstijlen; verbale en non-verbale kenmerken
  • Wat doen die verschillende stijlen met jou; gedachten, irritatie, spanning
  • Waar zijn mensen met die verschillende stijlen gevoelig voor; wat moet je wel doen, wat niet?

Voordelen

  • Laagdrempelig en veilig
  • Deelnemers wennen aan de acteur
  • Geschikt voor ieder model: ABC; Disc; Belbin; MBTI; Lifo; etc.
  • Ter introductie of verkenning van een model: brengt het snel tot leven
  • Als opfrisser van een model: hoe zat het ook al weer?

Bron: Jos van der Steen


Tags bij deze werkvorm:

Tijd:
Groepsgrootte:
Teams:

Vragen?

Ons team staat voor je klaar!

020-422 1323
UP