Skip to main content

Hoe

Inspringoefening: zet alle deelnemers op de gang, met deze opdracht: “Bij jou in het bedrijf is een nieuwe manager komen werken, meneer de Vries. Je hebt afgesproken om even bij hem langs te gaan, om kennis te maken”.
Zet een camera aan en laat de deelnemers één voor één bij de Vries binnen. Zorg dat de mensen op de gang niet naar binnen kunnen kijken. Het spel duurt ± 30 seconden per deelnemer. Wie geweest is, blijft in de ruimte en observeert de anderen.

De acteur bouwt een hindernis in: wanneer een deelnemer binnenkomt, zit de Vries aan de telefoon. Hij gebaart vriendelijk dat de deelnemer verder kan komen, laat hem een paar seconden wachten, rondt zijn gesprek af en verwelkomt de deelnemer hartelijk. Met name tijdens dat wachten gebeurt er van alles bij de deelnemers; sommigen worden boos, anderen ongemakkelijk, weer anderen doet het niets.
Nadat iedereen is geweest, wordt er nabesproken en teruggekeken. De acteur geeft feedback over zijn eerste indruk: hoe kwam deze persoon op jou over?

Nabespreken op

  • De eerste indruk: herken je wat de acteur zegt en is dat hoe je over wilt komen?
  • Innerlijke overtuigingen die hierbij een rol spelen.
  • Nadruk op contact maken (oogcontact, vragen stellen) sfeer, ontspanning (non-verbaal gedrag) en initiatief.

Variant

Uit de nabespreking kan de vraag naar voren komen of je kunt sturen in hoe je over komt. Ja, dat kan en om dat te laten ervaren, doe je de oefening nogmaals, maar nu geef je de deelnemers de opdracht om een duidelijke keuze te maken in hoe ze willen overkomen.

Bron: Paul Devilee


Tags bij deze werkvorm:


Vragen?

Ons team staat voor je klaar!

020-422 1323
UP