De Dramadriehoek
Modelverkenner: de dramadriehoek in actie
Hoe
Twee acteurs (A, B) spelen een scène tussen twee vrienden, René en Guus. René zit al acht maanden werkeloos thuis. Vraag het publiek te kijken hoe het gesprek gaat.
René is het slachtoffer en vraagt Guus vol zelfbeklag om hulp: “Waarom lukt het me nou niet om een baan te vinden?” Redder Guus komt, tevreden met zichzelf, met goedbedoelde adviezen en tips, die slachtoffer René één voor één van de hand wijst: “Nee, dat heb ik al gedaan, dat werkt niet....dat kan ik toch niet, daarvoor ben ik te oud.... dat lukt niet.”
Dit frustreert redder Guus, die langzaam aanklager wordt: "Zo gaat het niet lukken. Jij wilt je gewoon niet laten helpen!". Vervolgens kan slachtoffer René 2 kanten op: óf hij duikt nog dieper in de slachtofferrol: "Oh, nou heb ik jou ook nog boos gemaakt, ik kan ook niks", óf hij wordt ook aanklager en de scène eindigt in ruzie: "Die adviezen van jou slaan nergens op. Jij snapt er niets van".
Vraag de deelnemers om de vrienden te helpen: hoe kunnen zij ruzie voorkomen? Leg uit dat je de scène nog een keer speelt en dat ze op elk moment 'stop' kunnen roepen om Guus of René een tip te geven. De deelnemers regisseren Guus en René naar posities waarin ze als volwassenen René's werkeloosheid bespreken.
Nabespreken op
- hoe werkt de drama-driehoek; hoe kom je erin?
- hoe blijf je er uit?
- hoe kom je er uit als je erin zit?
Leestip
Transactionele Analyse, het handboek. Vann Joines, Ian Stewart SWP, 2000