Skip to main content

Aansluitend Doorvragen

Hoe blijf je bij het verhaal van de ander? We onderschatten hoeveel aandacht het vraagt om écht bij de ander betrokken te zijn.

Hoe

Leg het verschil uit tussen aansluitend luisteren en tips geven, adviseren en dingen zelf toevoegen.
Instructie deelnemers: "Probeer eens om in een gesprek alleen maar aansluitend door te vragen. Je mag tussendoor een reflectie geven, of samenvatten, maar geen tips geven, tegenspreken, adviseren of je eigen mening geven.

Stap 1:

Vraag iedereen om in te schatten (opschrijven!) hoe lang zij denken dat ze het kunnen volhouden om aansluitend door te vragen. Dus: geen eigen mening, geen advies, geen suggestieve vragen, geen oordelen, geen ‘maar’, etc. Iedereen toont de genoteerde tijdsduur (zorg dat je ieders tijd zelf ook opschrijft).

Stap 2:

Nodig degene met de langste tijd (A) uit om dat in praktijk te brengen, in een gesprekje met jou (of de acteur). Leg in een paar zinnen een dilemma voor: "Ik weet het niet, ik ben nu 50, moet ik nu nog met pensioensparen beginnen, of het geld gebruiken voor leuke dingen?", of "Ik houd van mijn werk maar moet ik 60 uur per week blijven werken of tijd voor mijn kinderen maken nu ze nog jong zijn?".
A gaat jou (of de acteur) daarop aansluitend bevragen. Iedereen (dus ook jij) houdt in de gaten hoe lang A zich aan de regels houdt (waarschijnlijk strandt hij/zij al snel) en mag ingrijpen als A invult of advies geeft, etc. Je kunt het A wat lastiger maken door af en toe expliciet te vragen: "Wat zou jij doen?".
Houd het luchtig; er mag gelachen worden. Het doel is immers: laten zien dat we onderschatten hoeveel aandacht het vraagt, om écht bij de ander betrokken te zijn.
Laat vervolgens degene met de tweede tijd (B) het in praktijk brengen, eventueel ook nog C, D, etc.

Houding:

  • Neutrale, nieuwsgierige houding.
  • Geen waardeoordeel of mening.

Interventies:

  • Open vragen, aansluitend bij letterlijk genoemde woorden, of globale inhoud
  • Samenvatten op inhoud, gevolgd door check.
  • Samenvattingen op beleving of gevoel, gevolgd door check.
  • Reflecties van eigen beleving. "goh, wat bijzonder…", "Oh…. Dat wist ik helemaal nog niet!" , "Wat ik nog niet goed begrijp….", "Nu kan ik opeens veel beter plaatsen dat…", etc.

Tenslotte:

Benadruk dat het voor een goed gesprek NIET de bedoeling is dat je alleen maar de ander aan het woord laat en jij alleen maar vragen stelt: juist door dingen toe te voegen wat iets met je doet, of hoe je er zelf bijzit, vergroot je de veiligheid en participeer je echt. Een goed gesprek voer je natuurlijk SAMEN.

Bron: Hans Fischer


Tags bij deze werkvorm:


Vragen?

Ons team staat voor je klaar!

020-422 1323
UP